Lars-Erik Hallin hittade gravrösen på sin promenad.
Lars-Erik Hallin hittade gravrösen på sin promenad. Foto: Foto: Lars Svan

Lars-Erik snubblade över fornfynd på skogspromenaden

Lars-Erik Hallin: Då började jag förstå att jag var något på spåren
4:07 min

Skulle du kunna skilja på 2000 år gamla gravrösen och sex helt vanliga stenhögar om du plötsligt klev över dem på din promenad? Som tur är blev Avestabon Lars-Erik Hallin fundersam när han under buskar och sly fann stenhögar som skulle visa sig vara helt oupptäckta fornfynd. 

En vanlig promenad i skogen slutade som värsta Indiana Jones-filmen. 

– Efter jag hittat högarna , gick jag länge och funderade på vad det kunde vara. Men när jag tittade runt på omgivningarna började jag känna att det kunde vara någonting speciellt, säger Lars-Erik Hallin.

Han kontaktade länsstyrelsen och senare kom en arkeolog ut och tittade på högarna och misstankarna visade sig med stor sannolikhet stämma. Lars-Erik berättar att han värderar upplevelsen högre än om han skulle ha vunnit en miljon kronor.

– För mig är det här riktigt, riktigt stort. Känslomässigt är det större. Det tar djupt inne i en. 

Enligt arkeologen Joakim Wehlin på Dalarnas museum är det mycket ovanligt att privatperson råkar hitta exempelvis gravrösen eller andra fornfynd som tidigare varit okända. 

– Idag är det högst ovanligt. Jag tror att det har att göra med att det varit hög vegetation på platsen och väldigt slyigt. 

Mycket talar för att det verkligen är sex gravrösen som Lars-Erik hittat men helt övertygade är inte arkeologerna. 
 
– 100 procent säkra är vi inte. Men så som de ser ut och deras läge i landskapet gör att vi är relativt säkra på att det är gravrösen från övre järnåldern, säger Joakim Wehlin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".