Upprop: Invånarna i Tjärna Ängar blir behandlade som boskap!

3:00 min

De senaste tidens oroligheter i Tjärna Ängar i Borlänge har fått Zana Kaya, som bor där, att uttrycka sin frustration i ett inlägg i sociala medier. I inlägget skriver han bland annat att invånarna behandlas som boskap av bostadsbolaget Tunabyggen.

Exakt vem som ligger bakom den senaste tidens brott vet man inte. Men Zana Kaya som bor i Tjärna Ängar vill ge sin bild av vad han tror kan vara en förklaring till oroligheterna i hans kvarter och har därför skrivit ett långt inlägg på Facebook. Ett inlägg som fått stor spridning.

– Allting handlar om människovärde. Våra ungdomar upplever inte att dom har samma värde som ungdomar på andra håll i Borlänge, så därför visar man sin ilska, säger Zana Kaya.

Men är det rätt att begå brott för att man är missnöjd?

– Nej, absolut inte. Det tycker inte jag. Men man måste kunna se djupet i det hela också. Vi som bor här i området vi vill inte bli "Lilla Chicago" utan vi vill bygga något som kallas för "Las Vegas", men ingen hjälper oss, säger han.

Zana Kaya säger att den finns en frustration i området över flera olika saker. Över bostadsbolaget Tunabyggen, över Borlänges politiker, media, polisen och närvaron av nazister.

– Nordiska motståndsrörelsen har gått runt i våra bostäder och lagt affischer i brevlådorna att man ska ta upp kampen mot invandrarna. Folk blir rädda. Politikerna gör inget åt det här nazistproblemet, säger han.

När det gäller Tunabyggen så skriver Zana Kaya i sitt inlägg att bostadsbolaget behandlar folk som bor i Tjärna Ängar som djur.

– I ett hus där dom renoverar taket får 150 personer lov att duscha och gå på toaletten i en container ute på gården. Vissa vågar inte gå ut dit på kvällen för att man är rädd för nazister, säger han.

Svante Asp, är distriktschef för Tunabyggen i Borlänge, säger så här om kritiken mot Tunabyggen:

– Det finns alltid utvecklingspotential också för oss som bolag och min förhoppning är att vi hittar en väg framåt. Men att det skulle finnas en sorts kvick-fix-lösning tror jag tyvärr inte, utan jag tror att det är mer trägen vinner, att alla tar sitt ansvar för tillsammans är vi starka. 

Zana Kaya tror inte att det kommer hjälpa med fler poliser i området, istället vill han se fler politiker där.

– Ungdomarna ser det som att polisen är här för att skada oss. Jag tror att det skulle vara bättre om politikerna kom ut istället. Vi vill också vara med i Borlänges utveckling. Dom måste satsa i området, till exempel ett utegym, fotbollsplan. Folk här har engagerat sig i politiska partier men det är svårt att påverka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista