Emil Andersson och hans högklackade skor
Emil Andersson och hans högklackade skor. Foto: Privat/Sveriges Radio.

Klackarna i golvet mot skeva kvinnoideal

Emil Andersson: Det var fruktansvärt, rent utsagt vedervärdigt!
2:49 min

Emil Andersson från Ludvika är golvläggaren som ville uppmärksamma skeva kvinnoideal där kvinnor tvingas arbeta i högklackat. Det gjorde han genom att själv arbeta i högklackat under en dag. 

Emil Johansson tog på sig ett par tio centimeters höga klackskor och gick till jobbet som golvläggare. Varför? Jo för att uppmärksamma skeva kvinnoideal.

– Jag har sett att Julia Roberts uppmärksammat en bild som blivit viral på en kvinnas blodiga fötter med sina arbetsskor bredvid. Så därifrån fick jag idén, varför ska man behöva gå i sådana skor i ett jobb och inte på ett annat jobb? 

– Varför skulle inte jag behöva köra i det som golvläggare om man skulle behöva göra det i servitris-yrket som den här kvinnan hade.

Dagen till ära jobbade han i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss.

– Jag skulle inte låta det hindra mig från att utöva mitt yrke.

Vad är dina upplevelser efter en dag i en kvinnas skor?

– Ingen bör behöva jobba i dem om man inte vill det själv. Det var fruktansvärt, rent utsagt vedervärdigt. Det var smärta, fruktansvärt. Jag skulle sätta mig i bilen och åka och hämta grejer, jag kunde knappt växla eller gasa, jag kunde inte trycka med fötterna över huvud taget.

Här kan du se en film på Emils klack-utmaning på jobbet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".