Nato-flagga
Organisationen Nato:s flagga. Foto: Visar Kryeziu

Bra eller dåligt att Sverige flirtar med Nato?

Ivan Midjich: Nu ökar risken för att svenska pojkar och flickor dör i andras krig
2:07 min

Riksdagen har tackat ja till Sveriges värdlandsavtal med Nato. Ivan Midjich från nätverket We Are Dalarna är kritisk till det här beslutet. Johnny Karlsson, Liberal gruppledare i Ludvika är däremot positivt inställd till avtalet som för Sverige närmare Nato.

Sverige och Nato undertecknade värdlandsavtalet redan för två år sedan, men klubbades i riksdagen först i dag. Avtalet innebär bland annat att det ska bli lättare för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar.

– Det känns tråkigt eftersom vi överger 200 år av alliansfrihet och neutralitet i och med det här godkännandet, säger Ivan Midjich.

Johnny Karlsson menar däremot att det här godkännandet är positivt men egentligen ett för litet steg.

– Jag tycker att vi borde gå med i Nato, men eftersom det inte finns nån parlamentarisk majoritet för det så är det här ett bra steg på vägen. Som medlemmar i Nato skulle vi skapa säkerhet i vårt närområde på ett helt annat sätt,  idag står vi själva om vi skulle bli angripna eller om vi skulle bli utsatta för någon form av utpressning, säger Johnny Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".