Bilden visar Jessica Åkerblom och Birgitta Bogren utomhus med blommande träd, ett gräs och ett hus i bakgrunden.
Jessica Åkerblom och Birgitta Bogren, marknads- och försäljningschef respektive vd för Siljan turism. Foto: Stefan Ubbesen

Nu spenderar turisterna mer pengar än någonsin i Siljansbygden

Birgitta Bogren, vd Siljan turism: Vi har arbetat för att hitta de kunder som är på gräddhyllan
3:00 min

Besökare gör av med allt mer pengar i Mora, Orsa, Rättvik och Leksand. Turismen slog rekord förra året och omsätter nu tre miljarder kronor per år.

Omsättningen på besöksnäringen i Siljanskommunerna Mora, Orsa, Rättvik och Leksand ökade med nio procent.

Översatt i pengar betyder det 245 miljoner kronor, och nu omsätter turismen i Siljansbygden tre miljarder kronor om året.

– Då är det inräknat logi, restauranger, livsmedel och shopping och aktiviteter. Vi ser att vi ökar på alla parametrar, säger Birgitta Bogren, vd för Siljan turism.

– Det tror jag beror på det arbete vi fört med att hitta de kunder som är på gräddhyllan som vill göra av med mycket pengar när man är här.

Siljan turism letar alltså efter de rika turisterna.

– Vi jobbar aktivt med målgruppsanalys och kundkännedom. Men vi har alla kunder här, och vi har ett långsiktigt arbete, med mycket fokus på barnen, säger Jessica Åkerblom, marknads- och försäljningschef.

Totalt sysselsätter turismen i Mora, Orsa, Rättvik och Leksand ungefär 1900 personer, och målet för Siljan turism är att fortsätta växa.

– Vi jobbar ju efter de nationella målen om att dubblera omsättningen till 2020, säger Birgitta Bogren.

– Men Siljansbygden har alltid legat väldigt högt, så dubblering kan vara lite svårt, men vi är en väldigt bra bit på väg – den här ökningen är den största vi haft under de år vi har mätt, sedan 1989.

För att ytterligare öka på den internationella marknaden, planerar nu Siljan turism att bilda ett gemensamt bolag med övriga turist- och destinationsbolag i Dalarna och med länets kommuner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".