Kor och en bonde i en ladugård.
1 av 2
Dalarnas mellan 80 och 100 mjölkbönder har svårt att kapa sina kostnader mer än de redan gjort utan måste hitta nya inkomstkällor om de vill fortsätta i branschen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Martin Moraeus
2 av 2
Martin Moraeus. Foto: P4 Dalarna

Mjölkbönder får rekordlite betalt: 2,30 kronor per liter

Martin Moraeus, LRF Dalarna: Mjölkbönderna förlorar mellan 1 och 2 kronor per liter mjölk
2:16 min

Nästa vecka sänker mejerijätten Arla ersättningen till historiskt låga nivåer. Det är ett ansträngt läge som tvingar Dalarnas mellan 80 och 100 mjölkbönder att tänka nytt eller sluta, säger Martin Moraeus, ordförande för LRF Dalarna.

– Situationen är väldigt problematisk, säger Martin Moraeus.

Däremot är de låga mjölkpriserna ingen överraskning, säger han. Prognoser har under de senaste åren pekat på denna utveckling.

Uruselt att fortsätta med sänkningen!!!

Bakgrunden är att det på den globala marknaden finns ett överskott av ko-mjölk.

– Det här låga priset är ett sätt att plocka bort volymer från marknaden – några måste sluta, eller så måste efterfrågan öka drastiskt.

Är det mjölkbönder i Dalarna som slutar och lägger ner sin produktion?

– Jag tror inte att någon kastar in handduken över en natt, utan det är mer långsiktigt att takten ökar när det gäller avvecklingen, säger Martin Moraeus.

Vi har inte för många mjölkbönder, utan om folk köpte av de inhemska produkterna så skulle priserna vara oväsentliga, om man såg till hela näringens betydelse.

– Det blir svårare att få någon att köpa eller ta över sin gård när man slutar och det blir svårare att både för sig själv kunna motivera en investering men även kunna motivera investeringen gentemot banken, till exempel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".