Landstinget Dalarna skylt och en spargris
Foto: P4 Dalarna och Fredrik Sandberg/TT. Montage: Helena Broström.

Hård kritik mot landstingets budget

Ulf Berg (M): De har aldrig hållit sin budget
2:02 min

De styrande landstingspolitikerna har nu tagit beslut om landstingets budget för närmaste åren. Starkaste budget vi lagt på många år, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S). Men oppositionsrådet Ulf Berg (M) är kritisk.

Det är majoritetens förslag som röstades igenom på landstingsstyrelsen idag måndag, och den budgeten räknar med ett överskott på 207 miljoner kronor nästa år.

– Det är en snäv budget med inga stora satsningar, det gäller att hålla i. Men vi kommer lägga den starkaste budget som vi lagt på mången dar i landstinget, säger hon.

Landstingsbudgeten får inte oväntat kritik från oppositionen, som tycker att socialdemokraterna och miljöpartiet som sitter i majoritet inte gör tillräckligt för att få ordning på landstingets sköra ekonomi.

– De har aldrig hållit sin budget, säger Ulf Berg, moderat oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

– Hur många år har de inte haft på sig att rätta till det här? Det finns inget landsting som har så dålig ekonomi som Dalarna, säger Ulf Berg.

Han har - tillsammans med sina partikollegor och politiker i Liberalerna, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti - lagt fram ett förslag till alternativ budget.

Slutligt beslut om landstingets budget tas på landstingsfullmäktige 13-14 juni. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".