Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl.
1 av 2
Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge, har fått samtal från besvikna medlemmar som nu väljer att gå ur Svenska kyrkan. Foto: Johannes Rosendahl
Prästen Sven Bernhard Fast
2 av 2
Sven Bernhard Fast är en av de präster som pekats ut som rest på kyrkans bekostnad. Foto: Privat

Efter avslöjandena - nu lämnar medlemmar Svenska kyrkan

Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde: Har fått upprörda samtal under dagen från folk som vill gå ur kyrkan
2:28 min

Personal inom Svenska kyrkan reser för hundratusentals kronor – och låter kyrkan betala. Det visar en granskning av Ekot. Nu väljer upprörda församlingsbor i Dalarna att lämna kyrkan.

Höga präster inom Svenska kyrkan reser på lyxiga resor som betalas av kyrkan, visar en granskning som Ekot och Aftonbladet gjort. Det handlar bland annat om resor för sammanlagt hundratusentals kronor.

Inga församlingar i Dalarna har pekats ut men en tidigare präst har gjort sig skyldig till nöjesresor på kyrkans bekostnad. Det är Sven Bernhard Fast, före detta falubo, och som tidigare varit präst i Ålkilen och chef för Stiftsgården i Rättvik. Han ska nu betala tillbaka 19 000 kronor till kyrkan, avslöjar Aftonbladet i sin granskning.

Men även om ingen församling i Dalarna har pekats ut, så här det väckt reaktioner att präster gör så här, berättar Ann-Gerd Jansson som är kyrkoherde i Stora Tuna i Borlänge.

– Jag tycker det är mycket olyckligt att man slösar med de pengar som våra församlingsbor betalar i kyrkoavgift, säger Ann-Gerd Jansson.

Är det något du reagerar extra starkt på?

– Ja, framförallt kan man väl reagera på restaurangbesök och att anhöriga följer med och att man inte betalar de kostnaderna själv som är för anhöriga. Det är mycket olyckligt att man inte skiljer på det, säger Ann-Gerd Jansson.

Hon berättar vidare att hon fått reaktioner från församlingsbor under dagen.

– Det har varit några samtal under dagen där man är upprörd och där man bestämt  sig för att gå ur kyrkan. Det är väldigt tråkigt tycker jag för då slår det även över oss som har skött sig, säger Ann-Gerd Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".