Säng på ett sjukhus med patient i - man ser en fot.
1 av 2
Det är ännu oklart hur det blir med bemanningen på alla ställen inom vården i Dalarna i sommar. Foto: Bertil Ericson / TT
Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.
2 av 2
Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg

Besvärlig vårdsommar tror Vårdförbundet

Kerstin Erlandsson: Situationen är allvarlig
0:41 min

Mycket talar för att det blir bekymmersamt inom sjukvården även under årets semesterperiod.  En del av bemanningen verkar ännu inte vara löst.

Idag var Vårdförbundet i Dalarna kallat till ett möte, men där gavs besked endast om hur delar av sjukhusvården ska bemannas. 

– Den information vi fått är att det kommer att vara besvärligt med vårdplatser i sommar, säger Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna. Men framför allt har vi inte fått in alla siffror så jag har ingen hel bild.

Hur ser ni i facket på situationen med sommarbemanningen?

– Den är allvarlig. Alla somrar är bekymmersamma men nu har vi ju haft en svår situation även över vintern, säger Kerstin Erlandsson.

Värst är lojaliteten. Vikarier tackar ja, sen får de ett schema efter deras önskemål. Plötsligt hoppar de av. Detta händer varje år. Trots att de vet att det är ont av vikarier. [...] Det finns ingen status på detta yrke.

Har slutat och det är jag väldigt glad för.

Sedan tidigare har landstinget erbjudit extra pengar till vårdpersonal som flyttar sina semesterveckor. Man har också försökt locka föräldralediga, mottagningspersonal och pensionerad personal att gå in och jobba för mer i lön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".