Ahmad Khan Mahmoodzada och Marit Paulsen
Ahmad Khan Mahmoodzada och Marit Paulsen sommarpratar i P1 i sommar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. David Herngren/SVT.

De är sommarvärdar i Sommar i P1

Marit Paulsen: Jag vill tacka livet och jag vill att unga ska förstå vilken fantastisk värld de lever i
2:13 min

Nu har årets sommarpratare i Sommar i P1 presenterats. Och två av dem är från Dalarna: före detta politikern Marit Paulsen från Malung och skådespelaren Ahmad Khan Mahmoodzada från Borlänge.

Här hittar du hela listan på årets sommarvärdar.

Ahmad Kahn Mahmoodzadas sommarprat hör du den 1 juli.

– Mitt Sommarprogram handlar om att min skådespelardröm gick i uppfyllelse. Men drömmen blev en mardröm. Jag visste att det bara var en film. Men folket i Afghanistan förstod inte och många verkade tro att det som hände i filmen var på riktigt. De ville döda mig och jag tvingades fly för mitt liv, bort från mitt land och min familj, berättar han.

Marit Paulsens sommarprat hör du den 17 juli, och hon berättar så här om vad hon kommer sommarprata om:

– Jag skulle vilja beskriva för dig hur mitt liv har kunnat levas från de första åren, de med hunger och bomber, de första fredsåren då jag fick bära bördan av att ha en tyskertös som mor, och syskon som var aktiva nazister, fram till mitt stillsamma liv som tant. Jag har levt ett otroligt liv - i en tid och en världsdel med demokrati, öppenhet, frihet och ansvar, egensinnighet och solidaritet. Idag är jag orolig för att generationerna som nu växer fram, på fullt allvar tror att denna vardagliga himmel är något normalt och självskrivet. Tänk om jag kan få några av de unga att förstå hur vi måste samarbeta, förstå och ta ansvaret för vår fred, frihet och solidaritet.

Alla sommarvärdar hittar du på sidan för Sommar &Vinter i P1.

Årets Sommar i P1 sänds 25 juni-21 augusti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".