Lågor slår upp ur taket på byggnaden.
Huset skulle bli hem för ensamkommande flyktingbarn men är nu förstört i vad som tros vara en anlagd brand. Foto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE

Ekonomisk smäll för kommunen när blivande HVB-hem brann ned

Göran Wigert, kommundirektör: Vi har lagt ned 5-7 miljoner kronor
2:23 min

Nu rivs det blivande HVB-hemmet i Insjön som totalförstördes i en misstänkt anlagd brand tidigt i går morse. Leksands kommun har lagt ned många miljoner på upprustning, och tvingas nu söka andra lokaler.

Det var tidigt på nationaldagens morgon som räddningstjänsten larmades till branden i det blivande HVB-hemmet i Insjön. Troligen skulle byggnaden användas för att husera ensamkommande flyktingbarn till hösten men nu är byggnaden totalförstörd.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand då man misstänker att branden är anlagd.

Hur Leksands kommun ska agera har man ännu inte bestämt. Det kan bli tal om att bygga upp huset igen men man ser sig också om efter andra lösningar.

– Det finns ju andra boenden. Vi har ett ansvar att ta hand om de här barnen så någon lösning kommer vi att hitta, säger kommundirektören Göran Wigert.

Leksands kommun köpte byggnaden av Leksandsbostäder för två miljoner och har sedan dess lagt ned mellan fem och sju miljoner på att rusta upp. Byggnaden var försäkrad och kommunen har en självrisk på en miljon kronor.

Om branden visar sig vara anlagd, kommer ni att hålla någon typ av manifestation för att visa på allas lika värde då?

– Om det visar sig vara så så kommer vi att stå upp för det öppna samhället där vi välkomnar alla, säger Göran Wigert.

Eftersom det fortfarande brinner i husresterna och det orsakar stora mängder brandrök har räddningstjänsten fått tillstånd av polisen att riva byggnaden.

Enligt räddningstjänsten i Leksands räddningschef, Krister Ejeros, kommer man att påbörja rivningen strax efter lunch i dag och man räknar med att fortsätta under onsdagen.

– Vi spar dock den delen där branden misstänks ha anlagts så att polisen kan göra en teknisk undersökning, säger Krister Ejeros.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".