Pengar och ett hyreshus
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Sveriges Radio.

Tuffa inkomstkrav för att få hyra lägenhet

Reportern: Drabbar pensionärer och ensamstående med barn
1:07 min

Många bostadsbolag har hårda inkomstkrav på de som vill hyra en lägenhet. Var tredje kommun i landet säger helt nej till att hyra ut till personer som får försörjningsstöd. 

De kommunala bostadsbolagen i Dalarna har mycket olika inkomstkrav.

Bärkehus i Smedjebacken och Orsabostäder har de tuffaste kraven i Dalarna. De är de enda bolagen i länet som inte accepterar försörjningsstöd som en inkomst, och det är flera andra bidrag som de inte räknar som inkomst. 

Ludvikahem, Säterbostäder och Gamla byn i Avesta är tre andra bolag som inte heller räknar bidrag som en inkomst. De räknar varken underhållsbidrag, barnbidrag eller bostadsbidrag som en inkomst. Det skriver tidningen Hem och hyra som har sammanställt inkomstkraven. 

Andra kommunala bostadsbolag i Dalarna gör tvärtom och räknar med alla bidrag, eller vissa av dem, i en persons inkomst.

Det är några olika grupper som får det särskilt svårt att hyra en lägenhet på grund av kraven. Det handlar till exempel om stora barnfamiljer, ensamstående med barn och pensionärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".