Jan Bohman (S), Högskolan Dalarna och Jonny Gahnshag (S)
Jan Bohman (S), Högskolan Dalarna och Jonny Gahnshag (S). Foto: P4 Dalarna.

Högskolebråk mellan dalasossar

Jan Bohman (S): Jag är besviken, förvånad och upprörd
2:24 min

Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) går nu till hårt angrepp mot Faluns kommunledning och menar att det drivs en kampanj för att få Högskolan Dalarna att lämna Borlänge. Faluns kommunalråd Johnny Gahnshag (S) håller inte alls med.

Var Högskolan Dalarna ska ligga någonstans utreds just nu: ska den vara kvar i både Borlänge och Falun eller flyttas helt till Falun?

Nu tycker representanter från Borlänge kommun att Falu kommun har tagit ställning i frågan. Man menar att man har gått ut för hårt för att få högskolan att lokaliseras i just Falun och därmed jobbar aktivt för att den ska lämna Borlänge.

– Jag är besviken, förvånad och lite upprörd, säger Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S).

För cirka tio år sedan gjordes en utredning. Då kom Falun och Borlänge tillsammans överens om att det är bäst för Dalarna att högskolan finns i båda städerna.

I en utredning som pågår nu har Falu kommun tillfrågats om de kan ordna med lokaler om högskolans verksamhet skulle flyttas till Falun.

– Då går man "all in" och säger att man ska ge det högsta prioritet, detaljplaner ska vara gratis och studentbostäder ska byggas. Det tycker inte jag tyder på att Falun avvaktar utredningen utan man försöker driva en kampanj för att få högskolan till Falun, säger Jan Bohman.

Men att Faluns kommunledning skulle driva en kampanj för att få högskolan att lämna Borlänge stämmer inte - det menar Faluns kommunalråd Johnny Gahnshag (S).

– Nej, vi driver inte en kampanj. Vi har fått några frågor från högskolan som vi har svarat på. Sen har vi paketerat svaret på ett proffsigt och genomarbetat sätt och jag kan förstå om det uppfattats som säljmaterial, säger Johnny Gahnshag och fortsätter:

– Men vi driver ingen kampanj och kommer inte heller att göra det. Vi väntar på Högskolan Dalarnas ställningstagande, säger Johnny Gahnshag.

Men kan du förstå att Jan Bohman känner sig lite sviken?

– Det frestar på vårt samarbete, och är tufft och svårt. Jag kan känna med Jan Bohman för det hade kunnat vara precis tvärs om, säger Johnny Gahnshag.

Högskolan Dalarna betyder otroligt mycket för Borlänge, menar Jan Bohman.

– Våran kommun har ju investerat långt över 300 miljoner kronor historiskt för att underlätta för högskolan. Då känns det inte som att det borde vara en kapplöpning där vi ska bjuda över varandra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".