Gunilla Klingh sitter vid sitt skrivbord som är fullt med papper.
Socialtjänsten i Rättvik hinner inte utreda alla barnärenden i tid, säger Gunilla Klingh, verksamhetschef för stöd och omsorg i kommunen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Barn i Dalarna riskerar att fara illa - socialtjänsterna är överbelastade

Gunilla Klingh, verksamhetschef: Det här ger ju alla en klump i magen
2:19 min

Allt fler kommuner larmar om att de inte klarar av att ge det stöd som lagen säger till barn, unga och familjer. Nu har var tredje socialtjänst i Dalarna anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg. De är rädda för att missa barn som lever i missförhållanden.

I mitten av december hade ett 30-tal kommuner i Sverige anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg för att de inte klarade av att uppfylla socialtjänstlagens krav.

Under det halvår som gått sedan dess har antalet tredubblats. Myndigheten har nu fått in 89 lex Sarah-anmälningar från 79 kommuner (en del har anmält sig flera gånger). Fem av dem ligger i Dalarna: Gagnef, Mora, Orsa, Ludvika och Rättvik.

Skälet till att kommunerna inte klarar av lagkraven är både underbemanning och överbelastning. När det kom många ensamkommande flyktingbarn före jul, blev en redan ansträngd situation ännu värre.

– Vi hade liksom inte riktigt kunnat förutse det här scenariot som har varit, säger Gunilla Klingh, verksamhetschef för stöd och omsorg i Rättvik.

Socialtjänsterna har tvingats prioritera bort sådant som inte är akut. Utredningar har blivit försenade. Maxtiden på fyra månader överskrids allt oftare. I exempelvis Gagnef och Rättvik har barn placerats i familjehem utan att socialtjänsten hunnit utreda familjehemmet och inte heller hinner följa upp placeringen.

– Pågående insatser ska ju följas upp – sånt har fått dröja lite för länge, säger Gunilla Klingh.

– Men är det nåt barn som behöver skydd så naturligtvis har vi sett till att det får det.

I Rättvik har läget ändå förbättrats sedan anmälan gjordes, tack vare att socialtjänsten fått mer resurser, lyckats anställa fler och även tagit in konsulter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".