Måns Möller med lägerdeltagaren Liam
Måns Möller med Liam som är med på lägret i Sälen. Foto: Johan Thorén.

Barn med NPF-diagnoser på läger i Sälen

2:58 min

Han tröttnade på att det inte fanns några aktiviteter eller föreningar som fungerade för hans son som har autistiskt syndrom. Därför startade Måns Möller Viggo Foundation som just nu arrangerar ett läger i Sälen för barn med NPF-diagnoser.

Måns Möller startade Viggo Foundation eftersom han inte hittade någon idrottsförening/aktivitet som passade hans son Viggo som har autistiskt syndrom med lätt utvecklingsstörning. Han klarar inte av att ta instruktioner eller fungera i gruppsammanhang lika lätt som normalfungerade barn. 

Måns startade Viggo Foundation och just nu håller man läger för barn med NPF-diagnoser i Sälen.

– Det är aktivitet från 7.30 sedan håller vi på till 19.00, så det är full rulle för barnen, säger Måns, och fortsätter:

– Liam som är med han har blivit kompis med min son Viggo, kan du berätta om det Liam?

– Ja han kan inte prata så mycket, men han kan skoja, berättar Liam.

Man får hjälp från olika organisationer för att klara av lägret.

– De här barnen behöver lite mindre grupper, det blir lite för mycket ibland för de här barnen, berättar Måns Möller.

Fakta: NPF-nedsättningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är samlingsnamnet för en mängd olika diagnoser som ADHD, ADD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom, autism, OCD, dyslexi, dyskalkyli med flera.

I Sverige uppskattas cirka 25 000 barn vara diagnostiserade med NPF av olika slag och det är inte ovanligt att ett och samma barn har flera av dessa diagnoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista