Skyltar vid älven för färjelinjen i Avesta.
1 av 4
Härifrån avgår Hovnäs färja. Foto: Stefan Ubbesen
Lena Jarlgård.
2 av 4
Lena Jarlgård är en av styrelsemedlemmarna i Trelänsledens förening, som ser till att färjan mellan Hovnäs i Dalarna och Botebo i Västmanland lever vidare. Foto: Stefan Ubbesen
Elof Thorén och Fredrik Lönn
3 av 4
Gamle och nye färjkarlen: Elof Thorén och Fredrik Lönn på Hovnäs färja. Foto: Stefan Ubbesen
Hovnäs färja transporterar bilar över älven.
4 av 4
Mellan 1 maj och 31 oktober fortsätter Dalarnas enda bilfärjelinje troget att transportera kunder över Dalälven. Foto: Stefan Ubbesen

Dalarnas enda bilfärja viktig för boende i flera län

0:55 min

I Hovnäs utanför Avesta kan man färdas Dalarna – Västmanland på bara några minuter. Länets enda bilfärja spelar stor roll för jordbrukare och pendlare. 

Hör hela reportaget om Hovnäs färja här!

Tidigare drevs den drygt 100 år gamla färjeleden av Trafikverket, men sedan 80-talet drivs den av den ideella föreningen Trelänsleden. Lena Jarlgård är styrelsemedlem. Hon tycker att det är viktigt att bevara linjen:

– Vi har jordbruk på båda sidorna, vi har bönder på dalasidan som har mark på västmanlandssidan, och sedan har vi dem som pendlar till sina arbeten på västmanlandssidan från dalasidan, säger Lena Jarlgård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista