Mikael Kalrot och Benny Magnusson i världens mest energisnåla fordon Eximus.
Studenterna och konstruktörerna Mikael Kalrot och Benny Magnusson i världens mest energisnåla fordon: Eximus 1. Idag väntar de på ett kanadensiska TV-teamet som ska göra inslag om dem. Foto: Maria Krums Vabins

Studenter i Borlänge blir världskändisar

2:32 min

Dalastudenterna är redan världsrekordhållare och snart kanske också världskända. Idag kommer nämligen ett TV-team från Discovery Channel och gör inslag om deras energisnåla fordon Eximus i Borlänge. 

Fyra studenter vid Högskolan Dalarna har slagit världsrekord. Deras egenkonstruerade fordon Eximus lyckades i maj transportera en person en kilometer med rekordlite energi.

Nu uppmärksammas de runtom i världen och idag kommer ett TV-team från kanadensiska Discovery Channel till Campus Borlänge för att göra ett inslag till vetenskapsprogrammet Daily Planet.

– Det är lite overkligt, men samtidigt väldigt spännande att vi blir uppmärksammade runtom i världen, säger Mikael Kalrot, student vid Högskolan Dalarna och en av Eximus konstruktörer.

Mikael Kalrot tror att många ute i världen kan intressera sig för deras uppfinning.

– Energieffektiv transport är väl lite i ropet, så det kan nog vara intressant för världen och framförallt branschen, säger han.

Allt började med en tävling som de fyra studenterna vann och sedan har det rullat på. Benny Magnusson, en av hjärnorna bakom Eximus säger att det är speciellt att få så mycket uppmärksamhet.

– Jag har alltid tyckt Discovery Channel är intressant med mycket bra program, så man blev väl lite nervös när de hörde av sig och tänkte att nu hoppar jag av. Men nej, det är ju jättekul att de vill komma hit och ta del av det vi gör, säger Benny Magnusson.

Förutom internationell TV-debut så har fordonet också synts i det australiensiska teknologimagasinet Gizmag.

--Därifrån har det spridit sig till Kina, Tyskland och USA, säger han.

Nästa mål är att hamna i Guiness rekordbok. Patrick Kenger, avdelningschef för material och teknik på Högskolan Dalarna och varit involverad i studenternas projekt. Han berättar att de måste göra en teknisk beskrivning om Eximus och sedan skicka in dokumenten till rekordboken i augusti.

– Besked därifrån väntar vi tre månader efter det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista