Friskola i Vörderås allt närmare

Vörderås i Transtrand har kommit ett steg närmare en friskola. Länsrätten i Stockholm har nämligen avslagit ännu ett överklagande från Malungs kommun. - Vi kommer att fortsätta att driva det här så långt det går, säger Håkan Eriksson, kommunalråd i Malung till Dalanytt.
Skolverket har gett tillstånd för föräldrarna i Transtrand att starta friskolan Vörderås Natur- och kulturskola i de gamla skollokalerna i Vörderås. Men det gillar inte Malungs kommun. Redan tidigare har kommunen överklagat skolverkets beslut ända upp i högsta instans, men den striden vann föräldrarna. Sedan godkände skolverket även årskurserna 7-9. Och återigen överklagade kommunen. Kommunledningen i Malung anser sig inte ha råd med en friskola i Transtrand, då befolkningen och elevunderlaget är för litet för både friskolor och nya offentliga skolor. Kommunen hävdar att en friskola i Transtrand skulle kosta en dryg miljon kronor, pengar som måste kompenseras med besparingar. Dessutom är Malungs kommun tveksam till om den nya friskolan verkligen kan ge en fullgod undervisning till eleverna. Men länsrätten i Stockholm går helt på föräldragruppens linje och avslår ännu ett överklagande från kommunen. Om inte kommunen går vidare till kammarrätten så är det alltså nu fritt fram för friskolan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".