En bild på en person och två svenska flaggor.
Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Varmt välkomnande för nya Borlängebor

Torunn Ohlsson: Viktigt att vi uppmärksammar, uppskattar och välkomnar de nya medborgarna
1:11 min

Med sång och musik från olika delar av världen välkomnar Borlänge kommun i dag alla nya medborgare. Det är viktigt att de nya medborgarna uppmärksammas så här, tycker Torunn Ohlsson som är enhetschef på Borlänge kommuns mottagningsenhet.

Välkomstceremonin startar klockan 13.00 i Liljeqvistska parken i Borlänge och ett hundratal av dem som fick svenskt medborgarskap förra året har tackat ja till att delta.

– Det här är ju viktigt för de som kommer som ska känna samhörighet till det landet och den kommunen som man kommer till, säger Torunn Ohlsson.

Hon säger vidare att hon tycker att det är viktigt att det göra publikt på det här sättet, speciellt i en tid av mycket främlingsfientlighet.

– När det finns ökande främlingsfientlighet så är det viktigt att kommunen på det här sättet visar att vi uppmärksammar, uppskattar och välkomnar de nya svenska medborgarna.

Det är ungefär 400 personer i Borlänge som varje år blir svenska medborgare. Dom kommer bland annat från Somalia, Irak, Syrien, Uganda, Thailand och Finland.

Under dagens välkomstceremoni blir det bland annat tal från politiker och sång och musik, och hela tiden med de nya medborgarna i rampljuset.

– Alla som har tackat ja till att vara med i ceremonin finns på scenen, nämns vid namn, får ett diplom och får en liten kasse med en dalahäst och en svensk flagga och så gratuleras de till att ha kommit hit, berättar Torunn Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".