Hon fick en stroke på fjället - nödtelefonen fungerade inte

3:06 min

Paret Siv och Åke Jansson från Nyköping hade hyrt en stuga på fjället i nordligaste Dalarna, men så en morgon får Siv en stroke. Det finns ingen mobiltäckning så Åke tar sig till närmaste nödtelefon för att ringa efter hjälp, men inte heller den fungerar.

– Jag gick till närmaste nödtelefon och försökte ringa, men den fungerade inte. Både jag och dottern som också var med försökte många gånger, men utan resultat, berättar Åke.

Så Åke och dottern Ann-Charlotte fick ta med Siv till roddbåten och börja ro.

På ett ställe får Ann-Charlotte täckning på mobilen och då lyckades de komma i kontakt med SOS-alarm som skickar en helikopter.

Siv flögs till Mora lasarett och det hela slutade bra. Men Åke tycker ändå att det är väldigt oroväckande att nödtelefonen inte fungerade.

– De flesta tror nog att dom där telefonerna fungerar, någon borde ju kontrollera dem, säger han.

Det är Polisen som har ansvar för de här telefonerna och Jan-Erik Belin är sambandsansvarig på Polisen i Dalarna, och han kommenterar händelsen så här:

– Jag vill beklaga det som inträffat för Siv och Åke i fjällen, det är fruktansvärt att det hände. I övrigt kan vi säga så att det som hände är något som vi absolut inte kunde förutse. Det började med elavbrottet i Repbäcken, och det är gammal utrustning och den finns en knäck det där modemet som sköter förbindelsen upp dit. Så vi felanmälde det här.