Saras recept

Kock-Sara lägger skogens guld på pizzan

Vår kock Sara Nyström tar till vara på det som skogen har att erbjuda. Idag bakar hon pizza med både lingon och kantareller.

Kantarellpizza med pinjenötter och lingonvinergrätt

 4 st småpizzor

 

2 dl ljummet vatten

15 gr jäst

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

4,5 dl vetemjöl

 

Smula ner jästen i en vid bunke. Tillsätt vatten, olivoljan och saltet, rör tills jästen har löst upp sig. Vänd ner mjölet och arbeta sedan degen i 10 minuter, antingen för hand eller ta hjälp av maskin. Mjöla degen lite lätt och lägg över en duk och låt den jäsa i 45 minuter. Stjälp upp degen på arbetsbänken och dela upp i 4 lika stora delar, rulla dem till runda bullar och ta hjälp med lite extra mjöl och bakplåtspapper för att sedan kavla ut till runda pizzabottnar.

 

Persiljesås: 1 dl grovhackad persilja

                    2 dl créme fraiche

                     1 vitlöksklyfta

                     1/2 msk örtsalt

                     4 drag med svartpepparkvarnen

Mixa samman allt med hjälp av en stavmixer så den bli helt slät, denna används istället för tomatsås.

 

150 gr riven västerbottenost

4 dl smörstekta kantareller

1 dl pinjenötter

Torkad mejram

Flingsalt och svartpeppar

 

Tag en pizzabotten och bred på persiljesåsen, fördela på västerbottenosten, strö över de smörstekta kantarellerna jämnt och likaså pinjenötterna. Strö på lite torkad mejram och toppa det hela med lite flingsalt och svartpeppar. Baka av i ugnen på 225 grader i 5-7 minuter, tag ut och servera med....

 Lingonvinergrätt: 1 dl hela lingon

                               2 msk vitvinsvinäger

                              2 msk olivolja

                               1 tsk socker

                               1 krm salt

                               4 drag med svartpepparkvarnen

 

Blanda allt i en skål och låt den stå och dra sig i minst 30 minuter..