Kriminolog tror inte på hårdare straff för bilbränder

1:59 min

Hittills i år har cirka 26 bilbränder rapporterats till polisen i Dalarna. Regeringen vill nu ha hårdare straff för bilbränder. Men kriminologen Manne Gerell tror inte att det är rätt lösning för att minska antalet bränder.

Forskaren Manne Gerell tror att det finns andra förslag som skulle kunna vara bättre för att minska bilbränder.

--De ena är att öka övervakningen, genom polis eller kameraövervakning. Det andra är att minska möjligheterna, genom att plocka bort saker som är lätt att tända eld på. Och det tredje är att försöka långsiktigt förebygga. Skapa förtroende i utsatta områden och informera om brandsäkerhet, säger Manne Gerell som är forskare och kriminolog vid Malmö Högskola.

Bara i slutet av juli stod 13 bilar i lågor i Borlänge, och i våras utbröt flera bränder på flera håll i områdena, Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna i Borlänge. Mellan januari och augusti anmäldes 26 bilbränder i Borlänge. Under samma period förra året anmäldes 12 bilbränder, det är alltså 14 fler bilbränder i år.

Bilbränder har blivit en vardag för boende i Tjärna Ängar i Borlänge. Kommunpolisen Erik Gatu är en av poliserna som jobbar aktivt med att minska bränderna i kommunen.

--Det är två saker vi gör. Dels är det utredningsarbetet, att vi håller förhör och försöker ta reda på hur det har gått till. Det ska göras teknisk undersökning av brandplatsen för att säkra spår. Det andra är att vi försöker vara på plats och skapa kontakt med medborgarna, säger Erik Gatu.

Bostadsbolaget Tunabyggen arbetar också för att förebygga fler bränder på Tjärna Ängar. 

– Vi jobbar med det yttre brandskyddet och ser till att ta bort brännbart material ute i bostadsområdet och se till att det inte finns barnvagnar i trapphus, att det inte finns bråte på uteplatser och att skräp hamnar där skräp ska vara, säger distriktschef Svante Ask.

Dessutom undersöker Tunabyggen om det går att bygga med mindre lättantändliga material i framtida byggprojekt. 

– Att sedan förhindra att det anläggs en brand – det är jättesvårt. Det handlar om attityder i samhället, och där är det många som måste jobba tillsammans, säger Svante Ask.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.