Agneta Oredsson sitter på sitt rum framför en bokhylla full med böcker.
Agneta Oredsson, överläkare på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Falun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Så går processen att korrigera kön till

"En ganska omfattande utredning, som inkluderar läkare, psykolog och kurator"
3:04 min

Det tar flera år att korrigera sitt kön. Men det första utvärderingssamtalet hos en psykiater sker inom vårdgarantin i Dalarna. 

Den i Dalarna som ansöker om könskorrigering får först träffa psykiatern Agneta Oredsson, som gör en första bedömning av personen och vad hen vill.
– Syftet med det besöket är att undersöka hur pass genuint det här är hos den här personen – är det här en person som är hyggligt psykiskt frisk?

Är svaret ja, skriver hon en remiss till en utredningsenhet – ofta till Uppsala eller Stockholm. 

– Hos utredningsenheten genomgår man en ganska omfattande utredning och får diskutera de här sakerna på djupet med folk som är vana vid att hantera den här typen av frågor, säger Agneta Oredsson och fortsätter: 

– Om man sen efter det är överens om att gå vidare med ett könsbyte, startar man ofta hormonbehandling med det vi kallar för könskonträra hormoner – det vill säga att den som är född i en kvinnlig kropp får manliga könshormoner och den som är född i en manlig kropp får kvinnliga könshormoner.

Då börjar kroppen förändras till det kön som personen upplever är rätt. Men det kan krävas ytterligare fysiska korrigeringar, exempelvis bröstoperation eller nedslipning av adamsäpplet. 

Så småningom kan man ansöka hos Socialstyrelsens rättsliga råd om juridiskt könsbyte, alltså att byta personnummer. Först därefter kan en ansöka om operation av själva könsorganet. Det gör långt ifrån alla. 

Hur ser det ut med väntetider innan man får påbörja den här processen?
– Väntetiden till det första besöket hos psykiater klarar vi inom vårdgarantin. Väntetiderna till utredningsenheterna har varierat lite men är ungefär sex månader eller lite till. Själva utredningen tar flera år, men då är man ju på väg åt det håll som man har tänkt att man skulle, säger Agneta Oredsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".