Kris för dövskolan i Leksand

Sveriges enda folkhögskola för döva - Västanviks folkhögskola i Leksand - har ett underskott på 4 miljoner kronor i verksamheten. Och nu måste 11 anställda varslas om uppsägning.
Att underskottet blivit så stort beror bland annat på att skolans två stora utbildningar, den till teckenspråkslärare och den till tolk, inte kunnat genomföras. De personer som sökt utbildningarna har inte levt upp till antagningskraven. Men rektor Ann-Marie Wikström vill absolut inte sänka kraven för att få in fler elever och därmed större intäkter. -Vi avstår inte från kvalitetskravet. Det är skolans rykte det handlar om, säger hon. Akut gäller det nu att få in pengar för att skolan ska komma på fötter igen. På måndag ska skolans ledning träffa en rad politiker på riks-, läns- och lokalplanet för att eventuellt få hjälp med ekonomin. På sikt måste dock skolan delvis ändra inriktning. -Vi måste ha andra verksamheter på skolan, exempelvis konferenser och annat, för att öka intäkterna, säger Ann-Marie Wikström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".