Fotbollsplan till vänster, polisuniform till höger.
Matchen i lördags har lett till reparationsbehov på Domnarvsvallen och utredningsarbete för polisen. Foto: Johan Thorén/Sveriges Radio samt Maja Suslin/TT

Fotbollssupportrar kastade sten mot polisen i Borlänge

Polisens insatsledare: Får du ett järnrör i huvudet kan du ju avlida
2:56 min

Våldsamt upplopp och bråk uppstod under matchen mellan Dalkurd och Syrianska i Borlänge i lördags. Fler poliser än vanligt hade kallats in men inte tillräckligt många, säger insatsledaren Patrik Åkerlund. 

Våldsamt upplopp, brott mot ordningslagen och misshandel. Polisen arbetar nu med flera utredningar efter den stökiga fotbollsmatchen i Borlänge i lördags mellan Dalkurd och Syrianska. 

Oroligheterna började redan före matchstart, på Sveatorget i Borlänge.

– Det smällde till direkt och kastades knallskott och flaskor, säger Patrik Åkerlund, polisens insatsledare. 

– Under själva matchen bränns det en otrolig mängd rökgranater och bengaler. Det kastas även ett knallskott och skjuts raketer från läktaren. 

Efter en paus kunde matchen genomföras med enbart mindre störningar, men efter matchens slut blev det bråk på nytt. 

– Poliserna blir attackerade med järnrör, stenar och knallskott, berättar Patrik Åkerlund. 

Hur farligt är det här för er?

– Alltså, får du ett järnrör i huvudet kan du ju praktiskt taget avlida, så det är ju förenat med fara för liv och svårare kroppsskada. Om du får ett knallskott på dig är det ju en splitterrisk och risk för hörselskador, det är kraftiga knallskott vi pratar om.

Polisen var förberedd på att det kunde bli konfrontationer mellan lagens respektive supportrar i samband med matchen, uppger Patrik Åkerlund, och därför var fler än normalt i tjänst. 

– Men vi var inte tillräckligt många mot vad vi hade behövt vara, men så ser verkligheten ut nu, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".