En skiss över Säters planerade höghus.
Här är höghusen i Säter tänkta att placeras. Foto: Säters kommun

Politisk oenighet om höghus i trästaden Säter

Caroline Willfox: Kultur-, och småstadskänslan försvinner
3:04 min

Säters stadskärna med trähus från 1600-talet beskrivs av många som unik. Frågan är om den känslan förloras när kommunen planerar att bygga två höghus för att få bukt med bostadsbristen? Ja, tycker Caroline Willfox (M). Nej, tycker kommunalrådet Abbe Ronsten (S).

Än så länge är höghusen bara i planeringsstadiet, och under måndagen hölls ett samråd där Säterborna fick chansen att säga sitt.

Och bland både lokalbefolkningen och politikerna råder delade meningar.

– Jag tycker att Säter är en otroligt vacker kulturstad som vi ska bevara och två åttavåningshus är inget bra förslag, säger moderaten Caroline Willfox.

Vad är det som skulle förstöras?

– Kultur-, och småstadskänslan.

Säter är känt som trästaden, men det är inget som kommer att förändras menar det socialdemokratiska kommunalrådet Abbe Ronsten.

– Det handlar om att hitta en praktisk lösning på att vi har bostadsbrist, och då lämpar det här sig bäst just nu, säger han.

Det är 400 personer som står i kö i den kommunala bostadskön. Caroline Willfox och Abbe Ronsten är överens om att det behöver byggas, men inte hur det ska byggas.

– Vi borde bygga lägre hus. Vi har gjort det i Storhaga där vi fick fram 24 lägenheter som är gemytliga och smälter in i området, och det borde vi satsa på i stadskärnan också, säger Willfox.

– Man måste förstå att mark finns det inte hur gott om som helst. Det gäller att ta vara på den mark vi har så bra som möjligt och då tycker vi att höghusen är bästa lösningen, säger Abbe Ronsten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".