Lars-Göran Bernland, Anna-Maria Magnusson, Agneta Nyvall
Lars-Göran Bernland, Anna-Maria Magnusson och Agneta Nyvall var några av dem som deltog i högskolemötet. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Många vill ha högskolan kvar i Borlänge

Agneta Nyvall (M): Vi vill att högskolan Dalarna ska se hela Dalarna
1:49 min

Både privatpersoner och politiker vill att högskolan Dalarna inte flyttar all verksamhet till Falun utan också är kvar i Borlänge. Det visade sig på ett öppet möte om högskolans framtid som Socialdemokraterna ordnade i går. 

– Det känns viktigt att högskolan är kvar i Borlänge med anknytningen till Trafikverket, säger Anna-Maria Magnusson, en av dem som kom på mötet i går.

– Högskolan är viktig för Borlänge. Du har ju hela Teknikdalen här, och därför tror jag att det är viktigt för företagen här och stans utveckling, säger Lars-Göran Bernland.

– Jag tror att det skulle vara dåligt också för samarbetet mellan Falun och Borlänge om högskolan flyttade, för nu har vi ju en gemensam högskola. 

Kenneth Persson från Socialdemokraterna i Borlänge säger att de ordnade mötet för att visa att det finns en enighet kring att högskolan borde finnas kvar på orten.

– Vi är överens i Borlänge om att högskolan ska finnas både i Borlänge och i Falun. Det viktigaste med högskolan handlar om kontakterna och möjligheterna för näringslivet och Borlänge kommun att utvecklas, säger han.  

Vad skulle hända med Borlänge om högskolan försvann?

– Det vill jag inte ens tänka på, säger Kenneth Persson. 

Även moderaten Agneta Nyvall, oppositionsråd i Borlänge, deltog i mötet i går.  Hon vill också ha kvar högskoleutbildningar på orten och tycker att det är en tråkig utveckling att flera utbildningar försvunnit från Borlänge.

– Vi vill ju ha tekniska utbildningar i Borlänge, för det behöver vi för vårt näringsliv, säger Agneta Nyvall och fortsätter:

– Om högskolan Dalarna inte är intresserade, måste ju vi titta på vad det finns för andra lösningar. KTH? Chalmers? Andra huvudmän? 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".