Alexandra Larsson och en prideflagga
Alexandra Larsson kände tidigt att det det inte kändes rätt med den kropp hon var född i. Foto: Privat / Villhelm Stokstad, TT.

Alexandra föddes i en pojkkropp

Alexandra Larsson: Jag kände mig inte fin som den jag var
1:35 min

Redan som barn kände Alexandra Larsson från Ornäs att det var något som inte stämde. Men det dröjde tills hon blev vuxen innan hon tog steget och gjorde en könskorrigering.

– Det var så uppenbart för mig att jag inte kände mig fin som den jag var och jag kände mig inte rätt.

Det var så Alexandra Larsson kom fram till att den pojkkropp hon föddes i inte stämde överens med hennes egen känsla. Under åren 2006 till 2008 såg hon till att förändra kroppen till den kvinna hon i dag lever som.

– Från början var det mycket skam att erkänna för sig själv och våga stå för den jag är. Det ansågs ju då och även idag som konstigt.

Det är allt fler som vill korrigera sitt kön. I Dalarna har diagnoserna ökat från färre än 20 personer år 2005 till fler än 130 år 2014. Just i detta nu behandlar landstinget Dalarna ett 90-tal ansökningar om könskorrigering, varav ungefär 20 kommer från barnpsykiatrin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".