RFSL kräver: Mer resurser till vård för transpersoner

1:10 min

Allt fler ansöker om att få göra en könskorrigering. Men vården får inte mer resurser för att möta efterfrågan, och många som väntar mår dåligt, menar Frida Sandegård vid RFSL.

– Det är positivt att fler söker den vård eller den könsbekräftande behandling som de vill ha. Problemet är att resurserna inte räcker till och att väntetiderna är långa, säger Frida Sandegård som är förbundsordförande på RFSL.

Frida Sandegård ser flera risker i att antalet som söker om att få göra en könskorrigering ökar samtidigt som resurser inom vården inte ökar. Särskilt bland unga transpersoner är den psykiska ohälsan långt ifrån bra.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är det många fler i den här gruppen som funderar på att ta livet av sig, om man jämför med befolkningen generellt.

– Skulle den här vården tillgängliggöras för fler som bara väntar och väntar så skulle folk förstås må bättre, säger Frida Sandegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista