Islamiska staten, radikalisering
Foto: Erik Nylander/TT och TT.

Mammor utbildas om extremism

Ulrika Almquist, ungdomsbehandlare: Ska få mod att vägleda sina barn
2:48 min

Borlänge kommun ska starta utbildning för mammor som ett sätt att motverka våldsbejakande extremism. Konceptet som kallas Mother schools finns redan i flera andra länder.

Kursen vänder sig till mammor som är oroliga för att deras barn är på väg in i extremism och Ulrika Almquist, ungdomsbehandlare som ska leda kursen i Borlänge säger så här om vilka mammor hon tror kommer gå kursen där:

– Jag tror att det är mammor som i dag finns i Borlänge kommun, och som bor och lever i segregerade områden, och som har ett behov utifrån att de känner att de själva kanske är oroliga för de barn som de har hemma.

Vad tror du att det är för erfarenheter de har kopplat till sina barn?

– Jag tror att det kan vara kriminalitet, att det är oroligt, att de är på väg att tappa kontrollen över att kunna vägleda sina barn.

Vad tänker du att de ska få med sig?

– Självkänsla och verktyg och mod och mandat att vägleda sina barn i rätt riktning, säger Ulrika Almquist, ungdomsbehandlare i Borlänge.

Utbildningen är enligt efter ett koncept som finns i flera andra länder och kallas Mother schools. Det handlar till exempel om att känna igen tecken på radikalisering, men också om kommunikation, utvecklingspsykologi och föräldraskap.

Tanken är att det under oktober ska starta utbildningar i Örebro, Göteborg, Borlänge och Stockholm som är de kommuner som har ett särskilt uppdrag att utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism.

Enligt Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som arbetar med att ta fram stöd till anhöriga, är det ofta mammor som ser de första tecknen på radikalisering, och enligt honom är utbildningen viktig i det förebyggande arbetet.

– Ja det är ju det som är poängen. Tanken är dels att tillhandahålla en plattform där man kan diskutera fritt utan skuld och skam med andra föräldrar med samma problematik, men också vägledning och en möjlighet att koppla in hjälp från samhällets sida när det behövs, och han ingångar till det. Annars är risken oftast att man har ett problem, man märker det, man larmar, men ingenting händer.

I Borlänge är tanken att fyra mammor ska gå den första kursen i höst. Ungdomsbehandlare Ulrika Almquist:

– Jag tror att en av svårigheterna kan vara att få mödrarna att våga prata om och erkänna för sig själv och de andra i gruppen att de faktiskt är bekymrade för sina barn.

Hur ska ni få dem att våga det?

– Jag tror att det handlar om att förtroende och att vi också använder oss i ett tidigt skede av andra mödrar, och tar in de i verksamheten, därför att det är de som de i början kommer ha relationen och förtroendet till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".