Vårdpersonal och privatpersoner manifesterar för bättre vård på Stora torget i Falun.
1 av 4
Vårdpersonal och privatpersoner manifesterar för bättre vård på Stora torget i Falun. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Undersköterskan Mathias Edbäck på Stora torget i Falun.
2 av 4
Undersköterskan Mathias Edbäck manifesterar på Stora torget i Falun. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Åsa Brolin, undersköterska, på torget i Falun för att manifestera för bättre sjukvård.
4 av 4
Åsa Brolin, undersköterska vid akuten i Falun, är en av de lokala arrangörerna av vårdpersonalens manifestation på Stora torget i Falun. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Nu är det nog – vårdpersonal sluter upp för att manifestera

Mathias Edbäck, undersköterska: Det är illa i vården nu
1:44 min

Det kokar av missnöje bland vårdpersonal i hela Sverige. I både Falun och Ludvika manifesterades det för bättre vård och bättre arbetsmiljö över hela landet. Mathias Edbäck, undersköterska i Falun, funderar på att byta jobb.

Kommer uppropet ge effekt? Diskutera på vård Facebook-sida!

"Slut på rean - en annan vård är möjlig". Det är temat för den proteströrelse som spridit sig bland vårdpersonal, patienter och anhöriga och som under söndagen samlades för en demonstration på 26 orter i Sverige. Gemensamt är krav på en bättre arbetsmiljö och en mer jämlik och tillgänglig vård för patienterna. 

– Det är illa, det är tungt och stressigt. Vi är långt i från så många personer som vi skulle behöva vara. Det är illa i vården nu, säger Mathias Edbäck som arbetar som undersköterska i Falun och som manifesterade.

Har du funderat på att byta jobb?

– Det är flera gånger det har hänt, och just nu håller jag på att titta på om jag ska utbilda mig vidare. Samtidigt tycker jag väldigt mycket om det jag gör och när jag gör skillnad för någon, säger Mathias Edbäck.

Också för sjuksköterskorna är situationen tuff.

– Om jag ska tala för sjuksköterskorna på lasarettet i Falun så är bristningsgränsen redan nådd. Man orkar inte jobba heltid, säger Nora som arbetar där

– Jag tror att det här ger något. Vi hoppas att politikerna lyssnar på det här och funderar och tänker, säger Åsa Brolin, undersköterska på akuten i Falun och också en av dem som håller i arrangemanget i Falun.

Men är inte det här frågor som varit uppe i decennier?

– Jo, det är det. Men man måste ändå fortsätta och säga till. 

Många diskuterar situationen inom vården på vår Facebook-sida.

Vi ska vara rädda om våra änglar inom sjukvården. Se hur det gått med skola och barnomsorg, där finns inga utbildade som vill jobba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".