Kvinna med miniräknare till vänster, elever i klassrum till höger.
Syriska ungdomar har fått vänta längre på skolgång i Sverige än ungdomar från andra länder. (Ungdomarna på bilderna är inte desamma som hörs i inslaget.) Foto: Janerik Henriksson och Berit Roald / TT

Ungdomar från Syrien får vänta länge på att börja skolan i Sverige

Reem, 18 år: Jag måste vänta på uppehållstillstånd
5:26 min

De ungdomar som flyr till Sverige från Syrien får kämpa för att komma tillbaka till skolan. 18-åriga Reem som bor i Mora har varit i Sverige i snart ett år men väntar fortfarande på att få börja studera här. 

Tjejerna, som bor i samma värdfamilj i Mora, vill läsa naturkunskap men deras förutsättningar för att börja plugga ser väldigt olika ut.

Italienska Maria, 17 år, har varit i Mora i en vecka och är redan igång med studierna – 18-åriga Reem har varit i Sverige i snart ett år utan att ha fått en chans att studera. Sedan hon tvingades lämna sin skola i Syrien för 2,5 år sen har livet varit en ständig jakt på att få börja plugga igen. 

– Det är svårt, säger hon. 

– Jag vill läsa matematik, kemi, fysik och biologi, men jag måste vänta. Jag måste lära mig svenska och jag måste vänta på uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".