Bert Blom och klädlagret som startats av organisationen Kompis Falun.
1 av 2
Maria Krums Vabins/Sveriges Radio/privat

Ideell klädinsamling hotas när asylboende ska stängas

Bert Blom, initiativtagare: Inte så kul att kanske slå igen innan vi ens hunnit öppna
0:50 min

Kompis Faluns nya akuta klädlager, med kläder, skor och leksaker till behövande, hotas av nedläggning innan det ens hunnit öppna. När Top Lugnets asylboende läggs ned står organisationen nämligen utan lokal.

Den officiella starten för Faluns nya akuta klädlager är den 25 september. Men redan nu har flera Falubor engagerat sig och lämnat kläder till behövande.

Kompis Falun får använda en lokal gratis hos asylboendet Top Lugnet uppe på Högbo i utbyte mot att de asylsökande får en del kläder. Men när Top Lugnet nu hotas av nedläggning för att Migrationsverket ska flytta de asylsökande kommer klädlagret också att förlora sin lokal.

– Det känns ju inte bra att vi kanske måste slå igen innan vi ens har hunnit öppna. Tack vare att det är så många som varit med och hjälpt till så vill vi faktiskt att vi ska kunna fortsätta på något vis, säger Bert Blom som tillsammans med Janina Bengtsson är initiativtagare.

– För det här är ingen gratisshopping, det här är människor som verkligen behöver hjälp, säger Janina Bengtsson.

Hon berättar vidare att det handlar om akut hjälp, och att det ofta är ganska illa innan folk ber om hjälp. 

– Att kunna få hjälp i den stunden är väldigt mycket värt, säger Janina Bengtsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".