Nirvana Gharni, fotograf.
Nirvana Gharni, fotograf och aktuell med utställningen "Vem får kalla sig kulla?". Foto: Martin Eriksson.

Vem får kalla sig kulla - ny utställning på Dalarnas Museum

Nirvana Gharni: Vem bestämmer vem som är kulla?
2:44 min

Vem får kalla sig kulla? Ja, den frågan ställer borlängefotografen Nirvana Gharni i sin nya utställning på Dalarnas Museum, där hennes foton på olika kullor visas upp med start på lördag.

– Första gången jag hörde ordet kulla frågade jag min man om jag också var en kulla. Han sa att du bestämmer själv om du är det, tycker du om Dalarna så är du en kulla, säger Nirvana Gharni, som påbörjade sitt fotoprojekt förra våren. 

Då började hon fotografera och intervjua kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrunder. På fotografierna ses kvinnor i dräkter från både Sverige och andra länder. Nu har hennes foton blivit till en utställning på Dalarnas Museum. På lördag är det vernissage.

–  På bussen till Falun häromdagen hörde jag två kvinnor diskutera med varandra om ordet kulla. Det kändes jättebra.

– Vi från museet vill visa det nya Dalarna. Det är så härligt att läsa vad de här kvinnorna säger, de älskar Dalarna och vill bo här, säger Ann Olander, utställningsansvarig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".