Lasse Westin
Lasse Westin, projektledare för Ung företagsamhet för nyanlända i Falun. Foto: Maria Krums Vabins/Sveriges Radio.

Vill fånga upp unga nyanländas företagsamhet

Projektledaren: Vi vill stärka ungdomarna att gå sin egen väg
0:28 min

Nyanlända ungdomar i Falun som har erfarenhet av företagande från sina hemländer får nu chans att ta del av UF, Ung Företagsamhet.

Många unga som kommer från andra länder har erfarenhet av jobb och företagande när de kommer till Sverige. 

– Det handlar om alltifrån att jobba på marknader till byggen, som bilmek eller i bageri, berättar Lasse Westin, projektledare för Ung företagsamhet för nyanlända i Falun. 

Nu kommer ett 50-tal nyanlända i Falun få chansen att träffa andra unga som drivit UF-företag, för att själva få starta liknande projekt. De kommer även få möta och inspireras av entreprenörer. Samtidigt blir det här ett sätt att få träna på svenska språket. 

Falu kommun har blivit inspirerade av både Angered och Alvesta, som jobbar aktivt med olika projekt med nyanlända ungdomar. Utifrån det har Falun mejslat fram ett eget arbete som de är först i Sverige med. 

– Det finns en tydlig integrationstanke. att vi gör det tillsammans, säger Lasse Westin.

Förhoppningsvis kan ungdomarna på det här sättet ta tillvara på sina kunskaper och erfarenheter av företagande och utveckla det framöver. 

– Vi vill stärka ungdomarna att gå sin egen väg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".