Skolläkaren i rättssalen
Skolläkaren i rättssalen. Foto: Ulf Palm/TT

Åklagarsidans första steg mot överklagande av skolläkarens dom

Åklagarkammaren i Falun vill att riksåklagaren ska överklaga Svea Hovrätts dom mot skolläkaren i Falun till Högsta domstolen. Det nya är ett steg som kanske leder till ett överklagande. 

Hovrätten dömde skolläkaren för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, men frikände honom på åtalspunkten som rörde kränkande fotografering av personer som var med pojkarna i undersökningsrummet, som skolsköterskor och föräldrar.

Kammaråklagaren Helena Falkeby i Falun skriver nu en inlaga till åklagarväsendets Utvecklingscentrum som är de som i så fall tar ärendet vidare för överklagande till Högsta Domstolen, där hon tar upp just den här punkten med kränkande fotografering.

Helena Falkeby menar att om läkaren fälls för kränkande fotografering bör det också påverka straffet. Falu tingsrätt dömde honom till fyra års fängelse men Svea Hovrätt sänkte det till tre år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".