Sofia Sandén och stråkkvartetten från Dalasinfoniettan blandar folkmusik och klassiskt.
Sofia Sandén och stråkkvartetten från Dalasinfoniettan blandar folkmusik och klassiskt. Foto: Privat.

De gör folkmusik - som du aldrig hört den förr

Hör hur det låter när folkmusik och klassiskt korsas!
4:42 min

Vad händer om man korsar folkmusik och klassisk musik? Det tar folkmusikern Sofia Sandén från Leksand och fyra stråkmusiker från Dalasinfoniettan reda på just nu.

– De här folkvisorna blir mycket större när stråkarna kommer in, säger Sofia Sandén, som tillsammans med Elisabeth Lagergren, Linnea Hällqvist, Anna Raihle och Marika Erlandsson premiärspelar visorna i både Falun, Malung och Leksand den här veckan.

– Vi har fått ett samarbetsstöd från Statens Musikverk, och har kontaktat olika kompositörer och arrangörer som skrivit arrangemang för mig och stråkkvartetten.

Hur har det gått till?

– Jag har sjungit in enkla melodier, som jag sedan skickat iväg till de olika kompositörerna. Jag fick rysningar när jag hörde arrangemangen första gången, säger Sofia Sandén, som tror på en fortsättning för projektet efter veckans tre spelningar.

– Det hoppas jag! Många människor har lagt ner mycket tid på projektet. Vi hoppas verkligen kunna göra fler konserter med det här programmet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".