Fängelsestängsel och en anonym mans händer
Erik är kritisk till att han dömts till fängelse trott att rättsprocessen dragit ut på tiden. Foto: Jessica Gow/TT. Christine Odén/SR.

Erik ska in i fängelse - tio år efter brottet

"Det var ett slag i ansiktet"
2:17 min

Den 1 oktober ska Erik från en ort i Dalarna infinna sig på Kolmårdens anstalt för att avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff - för skattebrott han begick för tio år sedan. Det vill han slippa.

Erik åtalades 2009 för ekonomisk brottslighet, bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, brott som begåtts under 2005 och 2006.

Han dömdes så småningom till två års fängelse, men på grund av att han också fått skatteböter av Skatteverket och att det inte är tillåtet att straffas två gånger för samma brott, beviljades han resning av Högsta domstolen. Han hade då hunnit avtjäna ett par månader av straffet innan han släpptes ut igen.

Så förra året var det dags för Svea hovrätt att ta upp hans fall igen nästan tio år efter brotten. Straffet blev tio månader och nu ska han avtjäna de kvarvarande tre månaderna i fängelse. 

– Det var ett slag i ansiktet, de kunde låtit udda vara jämnt. 

I hopp om att slippa avtjänas sitt straff i fängelse har Erik ansökt om nåd hos justitiedepartementet. Det är regeringen som fattar besluten, men det är bara en handfull ansökningar som beviljas varje år.

Gustaf Marteleur är ämnesråd på justitiedepartementet och arbetar med nådeansökningar, och han säger så här om möjligheten för Erik att få nåd:

– Det är ingen rättighet till nåd, det är ett undantag. Och det faktum att det tagit lång tid har som regel inte varit något som regeringen ansett vara en grund till att få nåd.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".