Annelie Eriksson från Bjursås tävlar i VM i distansritt
Annelie Eriksson från Bjursås tävlar i VM i distansritt i Slovakiska Samorin. Foto: Privat

Strategi och uthållighet för dalaryttare i VM i distansritt

Annelie Eriksson: Söndag morgon är jag nog ganska stel
1:50 min

Det gäller att komma först i mål men också att disponera sin tid väl och ha krafter kvar på slutet också. När VM i distansritt avgörs i helgen måste alla bitar hamna på plats för Annelie Eriksson från Bjursås.

Annelie Eriksson och hästen King Peak har en lång ritt framför sig. När VM i distansritt avgörs i Slovakien på lördag är det fem delsträckor som ska avverkas på den 16 mil långa färden. Alla ekipage startar samtidigt och sedan är det snabbast i mål som gäller. 

--Det är ganska extremt med alla är ganska vältränade, så man kör sitt lopp och det brukar gå ganska bra, säger Annelie Eriksson från Bjursås. 

Det gäller att kunna beräkna sträckan och tajma in veterinärkontroller, pauser och tempo väl för att kunna få en bra position. Inför varje kontroll måste också hästens puls gå ner, vilket laget likt ett depåstopp i rally försöker hjälpa till med genom att snabbt packa av utrustning och kyla hästen med kallt vatten. 

– Där går det att vinna mycket tid, säger Annelie. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".