Bankchef jämför LIF med alkoholister

2:49 min

Att ge pengar till Leksands IF var som att ge pengar till alkoholister, dom köper bara mer alkohol. Så säger Leksands Sparbanks vd Bo Liljegren i kommande boken Laget som aldrig dog, där det avslöjas att banken vägrade låna ut pengar och den nytillträdda styrelsen tvingades gå in med pengar ur egen ficka för att rädda LIF.

När P4 Dalarna når Bo Liljegren för en kommentar om sitt uttalande vill han inte uttala sig, med hänvisning till banksekretessen. Uttalandet har dock väckt uppmärksamhet, och Leksands IF:s vd Christer Plars bekräftar att det funnits en spricka mellan klubben och banken.

– Den jämförelsen får står för Bo, men det är klart att vi behövde återskapa förtroendet hos banken när vi i den nya styrelsen tillträdde, säger LIF:s vd Christer Plars.

Bo Liljegrens jämförelse mellan LIF och alkoholister görs efter att Leksands IF flera år levt över sina tillgångar. I boken Laget som aldrig dog avslöjar författaren - Daniel Nilsson-Padilla från Rättvik - flera hittills okända detaljer kring hur LIF:s ekonomi räddades. Bland annat berättas om hur styrelsen i LIF tvingades skjuta till fem miljoner kronor ur egna fickor när banken hade tröttnat på att låna ut pengar till klubben.

– Vi sökte hjälp och stöd för att få in likvida medel och finansiering. Då var det många som krävde att vi i styrelsen privat skulle gå in med egna pengar. Det gjorde vi, säger Christer Plars.

Fem miljoner kronor gick ni i styrelsen in med, enligt boken?

– Ja, men det var inte bara styrelseledamöternas pengar utan även pengar från externa finansiärer som räddade oss då, säger Christer Plars.

Har ni fått tillbaka de pengar ni lånade ut?

– Nej, det har vi inte fått, och det har vi inte återkrävt heller. Samtidigt har man ett stort personligt ansvar om man sitter i en styrelse, det tror jag alla är medvetna om, säger Christer Plars, som betonar att det inte bara var styrelseledamöter som gick in med pengar.

– Det är många människor som lagt ned tid och pengar för att få ordning på det här.

Fastighetschefen, ekonomichefen och redovisningskonsulten lämnade LIF, som hade närmare fem miljoner kronor i förfallna fakturor och fyra miljoner kronor på minuskontot i form av fullt utnyttjade checkkrediter. Siffror som fick den nytillträdde ekonomiansvarige Magnus Proos att i boken utbrista: ”Ett vanligt företag som skött ekonomin så illa hade gått i konkurs för längesen”.

Tack vare flera krisåtgärder, bland annat lånet från styrelsen och den uppmärksammade LIF-natta, lyckades föreningen vända ekonomin till ett stabilt läge igen.

– LIF-natta samlade hela klubben. Jag tror ju att det är roligare att gå på fest än att gå på begravning, säger Christer Plars, som ser boken Laget som aldrig dog som ett dokument över en ödesmättad säsong för en anrik förening.

Hur stor roll spelade de sportsliga framgångarna för er numera stabila ekonomi?

– Vi redovisar nu ett resultat på fem miljoner i vinst från föregående år. Det är en dramatisk förändring. Året innan var resultatet minus tio miljoner, säger Christer Plars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista