Lisen Bjurström står på balkongen med ena armen på räcket och ser allvarlig och smått bekymrad ut.
Plötsligt såg Lisen Bjurströms dotter två händer på balkongräcket. Hör henne berätta om händelsen. Foto: Sayna Mostofizadeh/Sveriges Radio

Äldre i Borlänge vittnar om inbrott - kräver säkrare boende

Lisen Bjurström: Det första hon ser är två händer som är på väg upp
1:43 min

Först hördes en smäll, sen greppade två händer om balkongräcket, berättar Lisen Bjurström. Hon är en av flera som bor i Tjärnahuset i Borlänge som vittnar om inbrott och inbrottsförsök och som nu efterlyser ökad säkerhet.

Flera som bor på 55+boendet Tjärnahuset i Borlänge berättar att de har blivit utsatta för inbrott eller inbrottsförsök. Lisen Bjurström är en av dem.

Hon berättar om händelsen:  

– Först kom det en smäll, och jag vet fortfarande inte var den kom ifrån. Det var rätt sent. Min dotter satt i lägenheten och gick ut på balkongen, berättar Lisen Bjurström. 

– Och det första hon ser är två händer som är på väg upp. Hon fick ner honom och han lullade iväg men han hade inte alls bråttom. 

Nu vill Tunabyggen minska känsla av otrygghet hos Lisen Bjurström och andra hyresgäster. I onsdags höll det kommunala bostadsbolaget ett första informationsmöte för att berätta om planerna på att göra 55+boendet på Tjärna ängar till ett trygghetsboende.

– Jag tror att otryggheten är kopplad till de händelser som varit: personer som blivit rånade och inbrott. Säkerheten i det här huset behöver förbättras, säger Jörgen Olsson, vd på Tunabyggen. 

Obehöriga ska få svårare att ta sig in till lägenheterna. Tunabyggen tänker sätta upp övervakningskameror och bygga en reception, som ska vara bemannad. Det ska vara klart till våren 2017.

– Jag tycker att det är bra. Helt okej med kameror. Helt okej med högre staket. Och mycket bra tänkt med en receptionsdisk, för det är ju väldigt lätt att gå in och ut här, säger Lisen Bjurström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".