En bild på regnbågsflaggan och en bild på Gunvor Lindqvist
Gunvors bästa vän accepterade inte att hon kom ut som gay, och lämnade Gunvor. Foto: Bild till vänster: Christine Olsson / TT. Bild till höger: Privat.

Bästa vännen försvann när Gunvor kom ut

1:19 min

Under många år levde Gunvor Lindkvist från Borlänge tillsammans med en man, men hela tiden fanns känslan av att något inte riktigt stämde. När hon till slut bestämde sig för att komma ut som gay blev Gunvor lämnad, av bästa vännen.

Hon föddes på 40-talet och växte upp i ett samhälle där homosexualitet var tabu. Gunvor Lindkvist från Borlänge följde samhällets normer och bildade familj med en man, även om det inte kändes helt rätt.

Homosexualitet var okänt för Gunvor men genom åren lyckades hon samla på sig mer och mer information. Till slut förstod Gunvor att hon var gay.

När hon bestämde sig för att berätta om sin läggning kom bakslaget. Bästa vännen accepterade inte Gunvors sanna identitet utan bröt vänskapen.

– Min allra bästa vän sedan 17 år tillbaka försvann. Vi brukade umgås ofta men nu hade hon aldrig tid att träffa mig, berättar Gunvor.

Det var ett hårt slag.

– Det fick min komma ut-process att backa väldigt mycket. Om inte min bästa vän kan acceptera det här, hur ska då alla andra kunna göra det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista