Skådespelarna Jon Karlsson, till vänster, och Emil Roos Lindberg.
Jon Karlsson, sittande, och Emil Roos Lindberg är två av skådespelarna i "Det du inte såg". Foto: Stefan Ubbesen

Övergreppen på Patrik Sjöberg blir pjäs för skolelever

Jon Karlsson: Historien är ju fruktansvärd
1:13 min

Höjdhopparen Patrik Sjöberg berättar i boken Det du inte såg om hur han blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare.  Nu blir boken en föreställning för barn i årskurs fem.

Övergreppen på Patrik Sjöberg började när han var elva år gammal och fortsatte sedan i flera år. Ingen av de vuxna i närheten "såg" vad som hände.

Jon Karlsson spelar flera roller i pjäsen, bland annat tränaren Viljo och den vuxne Patrik Sjöberg.

– Historien är fruktansvärd, säger Jon Karlsson, och fortsätter:

– Men det är en historia som är viktig att berätta därför att vuxenvärlden inklusive jag själv gärna sätter på sig skygglappar och inte vill se den här problematiken.

Pjäsen Det du inte såg vänder sig främst till skolelever. Efter föreställningen får de jobba vidare med det de sett. Syftet är att stärka barnens rätt och möjligheter att själva kunna säga nej, berätta och sätta stopp. 

Och det kan Patrik i föreställningen till sist göra. Pjäsen ger inte alla svar men visar på hans styrka att själv sätta stopp för övergreppen och inte skuldbelägga sig själv.

– Det finns varningssignaler hos Patrik som är utåtagerande, men vuxenvärlden ignorerar dem, säger Jon Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".