Dalarnas landshövding Ylva Thörn skakar hand med Leksands IF:s ordförande Åke Norström.
Dalarnas landshövding Ylva Thörn tillsammans med Leksands IF:s ordförande Åke Norström. Foto: Martin Eriksson/Sveriges Radio

Okej att göra reklam för Leksands IF tycker landshövdingen

3:07 min

Är det okej att som landshövding bjuda in till smygläsning av den ännu inte släppta boken om Leksands IF och därmed gynna en enskild förening? Ja, tycker Dalarnas landshövding Ylva Thörn, som gjorde just det i dag. 

I morgon släpps den omtalade boken om Leksands IF, en bok som klubben ger ut på egen hand. Men redan i förmiddags bjöd Dalarnas landshövding Ylva Thörn in till smygläsning i sitt residens i Falun, där hon alltså läste högt ur boken. 

Hur är det här förenligt med ditt uppdrag som landshövding? 

– Det här är en del av Dalarna. Mitt uppdrag är väldigt brett, säger Ylva Thörn och fortsätter: 

– För det första ska jag företräda regeringen och beslut som tas i riksdagen, men samtidigt är det som landshövding viktigt att vara ute i det vardagliga. 

Innebär det här att vilken författare som helst får komma hit och få sin bok smygläst av dig? 

– Det är väl att hårdra det. Det måste vara tydligt kopplat till något som sker i vår omvärld och samhälle och som påverkar en hel bygd, så det är nog inte så att det är några svängdörrar på residenset. 

Om Mora IK skulle ge ut en bok, då? 

– Jag tycker att man ska hylla Mora och vi har ju också många andra idrottare. Vi måste jobba med alla, och det är mitt uppdrag.

Innebär det här att det också kommer att bli skivsläpp och teaterföreställningar i residenset framöver? 

– Ja, man vet aldrig, man vet aldrig. Jag tycker att det är viktigt att man ska vara en del i samhället, säger Ylva Thörn. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista