En mamma och ett barn
1 av 2
Rådet till föräldrar: Ge fem gånger mer positiva än negativa kommentarer till barnet. Foto: Hasse Holmberg / TT.
Jonas Rosling och Sabine Emriksson framför en vägg.
2 av 2
Jonas Rosling och Sabine Emriksson från familjeteamet i Leksand. Foto: Hanna Embretsen/Sveriges Radio

Experterna: Så blir du en bättre förälder

Sabine Emriksson: Visa kärlek, var med, visa vägen och välj strider
2:18 min

Kärlek står i fokus när Leksands kommun håller ABC-kurser för föräldrar. Vi pratar väldigt mycket om att visa kärlek och att uppmärksamma positiva saker hos barnet, säger Jonas Rosling från familjeteamet i Leksand. 

I dag erbjuder flera av Dalarnas kommuner kurser för föräldrar som vill få stöd i sitt föräldraskap och få vardagslivet att fungera bättre.

Men Leksand var först med att ordna så kallade ABC-kurser. Det är korta, forskningsbaserade kurser för föräldrar med barn i åldrarna tre till tolv år.

– Man går varannan vecka, fyra gånger, och pratar om både positiva och negativa upplevelser och praktiserar däremellan, berättar Sabine Emriksson från Leksands familjeteam. 

Kan ni ge något konkret exempel på vad man får lära sig?

– Bland annat pratar vi mycket om att visa kärlek, säger Jonas Rosling och fortsätter: 

– Man pratar om något som kallas fem-ettan: Fem gånger mer positiva än negativa kommentarer till sitt barn. Det visar sig att när man prövar detta hemma så märker barnen direkt att föräldrarna är annorlunda – på ett positivt sätt. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".