Föreningsboom på Tjärna ängar ger framtidstro

1:44 min

Borlänge är den kommun i Dalarna med överlägset flest föreningar och Tjärna ängar är den stadsdel i kommunen med flest nystartade sådana. Föreningar som skapar framtidstro och engagemang hos de som bor där.

Omkring 400 ideella föreningar är registrerade i Borlänge. Det är klart fler än i någon annan dalakommun och ständigt bildas det också nya föreningar. Många av de nya föreningarna som bildats har adress på Tjärna ängar och enligt Jan Persson på föreningskontoret finns ett mycket levande föreningsliv i området.

Svensk-somaliska nykterhetsföreningen bildades alldeles nyligen. De vill bidra till att kvinnor och tjejer ska få ett eget forum att diskutera och genomföra aktiviteter som till exempel simskola tillsammans.

– Jag tror inte att det finns någon annan förening som håller på med simning för tjejer. Speciellt muslimska tjejer som behöver täcka sig och inte visa sig för män när de ska simma, men som ändå behöver simkunskaper med sig i livet, säger Iman Barkhadle som är med och driver föreningen.

Borlänge multikulturella förening, BMF, bildades i somras efter oroligheter i området som uppmärksammades i media. Ledarna för BMF är överens om att det sprids en bild av människorna området som inte stämmer.

– Jag håller inte med om att det inte finns framtidstro här. Alla de här människorna drömmer om att bli Zlatan eller ingenjörer eller politiker. Så vi ska göra olika projekt för att sysselsätta ungdomarna, säger en av ledarna, Abas Ahmed.

Ola Brossberg (S) är fritidsnämndens ordförande i Borlänge och menar att föreningslivet är otroligt viktigt för Borlänge.

– Det bidrar till folkhälsan, och det är viktigt. Och jag tror också att det skapas goda medborgare när man är med i en förening. Man träffar andra människor och det är positivt, säger han.

Kan du se några trender i Borlänges föreningsliv?

– Ja, även de gamla föreningarna får fler aktiva. De blir trångbodda och har svårt att få tider i lokaler, det måste vi jobba med att lösa, säger Ola Brossberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista