ABB i Ludvika
ABB i Ludvika. Foto: Peter Dahlkvist/Sveriges Radio.

Omkom i olycka på ABB - brottsutredningen läggs ned

Reportern: Åklagaren anser inte att det går att bevisa att någon är skyldig
1:05 min

Åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen om brott när det gäller en 26-årig man som omkom i en arbetsplatsolycka. Olyckan var på ABB i Ludvika i början av juni 2012.

Utredningen har tagit över fyra år och nu har åklagaren konstaterat att det inte går att bevisa att någon skulle ha gjort sig skyldig till brott utifrån det utredningsmaterial som finns.

Olyckan inträffade under ett bygge i ABB:s högeffektslaboratorium i Ludvika. Tre man arbetad på 16 meters höjd när en byggnadsställning rasade och en kran välte. Två av männen skadades och den tredje dog.

Det var flera parter inblandade i det här bygget. ABB hade anlitat en underentreprenör som i sin tur hade anlitat ytterligare ett företag.

Arbetsmiljöverket utredde hur olyckan gått till och kom fram till att den inträffade på grund av brister i stålkonstruktionens bärighet.

Polis och åklagare gjorde en brottsutredning och två år efter olyckan delgavs en person i ansvarig ställning misstanke om brott.

Men nu är utredningen alltså nedlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".