Manifestationen i Hedemora.
1 av 2
Drygt 200 slöt upp på manifestationen i Hedemora. Foto: Maria Krums Vabins/SR Dalarna
Anna Eling
2 av 2
Anna Eling (L-Hedemora) Foto: Maria Krums Vabins/SR Dalarna

Här manifesterar Hedemorabor för frihet

Anna Eling: Vi måste alla ställa oss upp och säga att nu räcker det
2:17 min

Under torsdagskvällen hölls en manifestation för frihet i Hedemora. Detta efter att 21-åriga Walaa misshandlades på öppen gata för knappt en vecka sen.

Det var den 23:e september som Walaa misshandlades utanför kommunhuset i Hedemora, hon attackerades av en person som anser att hon inte lever en traditionell livsstil som muslim.

Hon har själv berättat om hur hon har utsatts för förföljelse i flera månader, om hot och misshandel för att hon inte lever på ett traditionellt sätt.

Vi måste alla ställa oss upp och säga att nu räcker det.

Under torsdagskvällen arrangerade Liberalerna i Hedemora i samarbete med GAPF, Riksorganisationen mot hedersvåld, en manifestation mot hedersrelaterat våld och förtryck och för friheten.

– Jag är jättenöjd med den fantastiska uppslutning som blev. Jag är väldigt tacksam för alla människor som kom och jag hoppas att vi kan komma framåt nu, säger Anna Eling ordförande för Liberalerna i Hedemora.

Hur tror du att en manifestation kan hjälpa utsatta kvinnor?

– Walaa sa det så bra: 'Om jag inte vågar då vågar ingen annan heller och därför måste jag våga och då kanske någon mer vågar'. Det där kändes för mig helt rätt, och fortsätter:

– Vi måste våga, vi måste alla ställa oss upp och säga att nu räcker det.

Runt 200 personer hade slutit upp på Hökartorget i Hedemora för att visa sitt stöd. Även Walaa själv var med och satt på scenen med en skylt i knät, där det stod: Respekt för Walaa, respekt för alla!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".