Flygupphandling avbryts

AB Dalaflyg har avbrytit upphandlingen av flygtrafiken mellan Mora - Borlänge - Arlanda. Det nya femåriga avtalet skulle börja gälla från och med november i år.

I går skulle anbuden ha öppnats men nu blir det inget av det. Det är flygbolaget European Executive Express besked om att börja flyga sträckan kommersiellt som fått Dalaflyg att avbryta upphandlingen, säger Johan-Olov Olsson, Mora kommuns representant i upphandlingsprocessen.

Flygbolaget EEE trafikerade sträckan tidigare men slutade med kort varsel i våras och sedan dess flyger Skyways sträckan.

Skälet till att upphandlingen avbryts är att EEE sagt att man från och med november kommer att flyga sträckan Sveg-Mora-Arlanda kommersiellt och det innebär att flygbolag med statligt stöd inte får konkurrera. Även Direktflyg har lämnat besked om att man tänker flyga mellan Borlänge och Arlanda i november.

Johan-Olov Olsson tror inte att EEE kommer att klara av att flyga utan statligt stöd. Passagerarantalet är för litet och Johan-Olov Olsson säger också att AB Dalaflyg har beredskap att med kort varsel göra en ny upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".