Christer Shapiro
Christer Chapiro anordnar minnesloppet Caballo Blanco Memorial Run för femte året i rad utanför Garpenberg. Foto: Maria Krums Vabins

Mytomspunnen löparkung hyllas i Garpenbergs skogar

Christer Shapiro: Han var ganska tystlåten, ödmjuk och nästan blyg
2:04 min

I helgen kommer ett 50-tal personer springa ett lopp i skogarna utanför Hedemora till minne av den mytomspunne ultralöparen Micah True.

Den superkände amerikanske löparen Micah True var i löparkretsar mer känd som Caballo Blanco - den vita hästen. Smeknamnet fick han av ett springande folk i Mexico.

Caballo Blanco dog under en löprunda 2012. En av dem som sörjde hans död var Christer Shapiro som under många år bott i Garpenberg, men nu bor i Stockholm. Imorgon arrangerar Christer för femte året i rad ett minneslopp, Caballo Blanco Memorial Run, i skogarna mellan Garpenberg och Fors.

Caballo Blanco figurerar i boken Born to run: jakten på löpningens själ av författaren Christopher McDougall. Där står det om Blancos möten med det springande Tarahumara-folket i Mexico.  

2011 besökte den kända ultralöparen Dalarna efter att Christer Shapiro bjudit hit honom. 

– Han var ganska tystlåten, ödmjuk och nästan blyg, så det stämde inte riktigt med vad man tänkte om en amerikan som var så känd.

Ungefär ett halvår senare gick Caballo Blanco bort under sin löpartur i New Mexico.

– Det kändes rätt starkt. Och jag såg att det överallt, framför allt i USA, startades minneslopp. Jag tänkte att det vore en bra idé att göra det i Sverige också. Det kändes självklart.

Ett 50-tal personer från olika håll i Sverige kommer för att delta i årets minnesloppet – elva kilometer upp till sex gånger om.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".